Op maat gemaakt voor het terrein

De grond waarop het kinderdorp gebouwd gaat worden is in 2005 door Malaika Kids aangekocht. Het terrein ligt in Mkuranga, op een uur rijden ten zuiden van de hoofdstad Dar-es-Salaam, en vlakbij de plek waar de nieuwe universiteit van de hoofdstad wordt gebouwd. Het is een stuk grond van 18 hectare met flinke niveauverschillen: vanuit het midden loopt het terrein aan de ene kant 14 meter omhoog en aan de andere kant 8 meter. Dat lijkt lastig, maar blijkt juist allerlei voordelen te bieden.

Bekijk ingemeten hoogtelijnen in groot formaat (PDF)

Op de plattegrond van het dorp is te zien dat het plan uit drie stroken bestaat: twee stroken met elk vier woonclusters en daartussenin een strook met sport- en speelvelden. Elke strook is ca. 250 meter lang en 60 meter breed en zal bij het bouwrijp maken van de grond horizontaal worden gemaakt en worden geëgaliseerd. Door de helling van de grond liggen de opeenvolgende stroken telkens twee meter lager dan de volgende, waarbij als overgang een talud van 45º wordt aangelegd. Zo ontstaat bijvoorbeeld aan één kant van de sportvelden een natuurlijke tribune voor kinderen als er een wedstrijd wordt gespeeld. En door de waterbronnen en -opslagtanks heuvelopwaarts van het dorp te plaatsen, beschikken de sanitairgebouwen automatisch over voldoende waterdruk. Ook de afvoer van regenwater uit het dorp wordt door het hoogteverschil vergemakkelijkt.

Bekijk de plaats van het kinderdorp op het terrein (PDF)

Op deze manier wordt optimaal gebruik gemaakt van de natuurlijke eigenschappen van het terrein.